Correctional facility
Door: Arend
Blijf op de hoogte en volg Arend
23 Juni 2011 | Papua Nieuw Guinea, Kaiam
De voertuigen zijn allemaal uitgerust met een GPS tracer en een noodknop. Vanaf het kamp kan elke verplaatsing en de snelheid van het voertuig gemonitored worden en bij problemen kan de bestuurder de noodknop indrukken. Niet geheel onbelangrijk gezien de incidenten die zich hier al hebben voor gedaan. In het kamp gaat er een alarm af en men kan zien waar welk voertuig in problemen is. Gemiddeld is er een incident per week, meestal met een gekantelde vrachtwagen. Bestuurders van voertuigen moeten regelmatig een random alcohol blaastest ondergaan. De medische kliniek heeft de twijfelachtige eer om hiervoor verantwoordelijk te zijn. Op aanvraag van de chef kunnen de werklieden ook worden onderworpen aan een drugs test, ook uitgevoerd door het medische team. Na een verkeersongeval wordt standaard een alcohol en drugs test afgenomen.
De werkdagen op het kamp beginnen vroeg. Ontbijt is van 04.30 tot 05.30. Elke dag is het zelfde, weekend of feestdag, elke dag wordt er gewerkt. Veel van het hoger opgeleid personeel zoals mijn staff werkt op basis van een 6 weken op 3 weken af rooster. Het lagere ongeschoolde personeel verblijft soms maanden onafgebroken op het kamp. Het heet geen slavernij, het personeel krijgt immers betaald, in de laagste rangen tot 10 Kina (de munteenheid van Papua Nieuw Guinea) per uur. Tegen de huidige koers is dat gedeeld door 2,9 omgerekend ruim 3 Euro. Het verschil met de tijd van slavernij is niet groot. Het enige dat echt vooruit is gegaan is de zogenaamde occupational health ofwel de bedrijfsgeneeskunde. De zorg voor de werknemer op de werkvloer, aandacht voor veilig werken en gezonde werknemers. De reden hiervoor is in de eerste plaats het belang van de werkgever om het werk zo efficient mogelijk gedaan te krijgen en niet primair in het belang van de werknemer. Een goed voorbeeld dat tot deze verandering heeft bijgedragen is de aanleg van het Panama kanaal in de jaren 30. De Fransman Ferdinand Leppes die ook het Sues kanaal heeft aangelegd startte dit project in 1880. De eerste plannen voor een verbinding tussen de Caribische zee en de Grote Oceaan dateren al van 1542 toen Karel de 5e dit plan op advies van Vlaamse ingenieurs opperde. De handels route van Spanje naar Peru zou hiermee aanzienlijk verkort worden. Zijn troon opvolgende zoon was echter van mening dat wat God had samengevoegd niet door de mens gescheiden mocht worden.
De Fransen verloren aan malaria en gele koorts naar schatting 22.000 arbeiders waardoor de opgerichte bouwcompagnie in 1889 failliet ging. Pas in 1904 namen de Amerikanen het werk over. Ook toen stierven er in het begin veel arbeiders aan malaria en andere infectieziekten. Een arts zette het project weer op de rails door de muskieten aan te pakken. Er vielen minder doden dan tijdens de Franse periode: 5600.
Exxonmobil is goed op de hoogte van de medische risico’s in Papua Nieuw Guinea en neemt zo haar voorzorgsmaatregelen. Alle expats moeten verplicht malaria-profylaxe slikken en daar uiteraard voor tekenen. Er bestaat zelfs een Malaria Compliance Control Program, kortweg MCCP. Vanuit Houston wordt een lijst gestuurd welke expats gecontroleerd moeten worden. Zij moeten zich binnen 2 uur na onze melding presenteren om urine in te leveren. Deze gaat per DHL postorder naar de United States voor controle. De paranoia voor claims en aansprakelijkheid is ook duidelijk terug te zien in de zogenaamde Pre-Employment Medicals (medische beroepskeuring). De expats worden van top tot teen nagekeken, 8 buizen bloed afgenomen, vol met vaccinaties gepompt en aan verplichte instructie video’s en online toetsen onderworpen. De national staff moet gecontroleerd worden op tuberculose in het belang van de expat die dat hier onder de vlag van Exxonmobil niet mag oplopen. De local wordt bij vaststellen van tuberculose verwezen naar de dichtst bij zijnde medische kliniek voor behandeling, hiervoor neemt Exxonmobil geen enkele verantwoording. Op papier bestaat er ook een vaccinatie programma voor de national staff. In werkelijkheid hebben we op een kamp van ruim 300 man waarvan 50 expats voor 5 verschillende ziekten 10 vaccins van elk: waterpokken, Japanse encephalitis, tyfus, hepatitis B en polio. Gelukkig hebben we ook 250 geavanceerde urine potjes voor drugs-screening in voorraad. Hopelijk gaat daar net als bij vaccinaties een preventieve werking van uit.
23 Juni 2011 - 10:54
Jelle:
Jullie lijken wel profwielrenners daar: slaven van de weg worden slaven de leiding, en de onverwachte dopingcontrole en het where-about system bestaat blijkens je verhaal ook. Het klinkt allemaal wat unheimlich vind ik. -
23 Juni 2011 - 10:57
Frank:
Mooie plaatjes. Hoop je snel te spreken @ Skype. Zwengel de boel deze week wel weer aan. Vertrek zondag naar FR. -
25 Juni 2011 - 11:21
Hai Arend:
Lieve neef. Wat een wereld daar. Toch wel enorm anders dan bij Artsen Zonder Grenzen. Ongetwijfeld een ervaring, maar ik lees ook uit je woorden dat het met veel dingen niet eens bent. Hoe lang moet je dit doen? Heb je je verplicht tot een bepaalde periode? We leven met je mee, Fred leest het ook en als we dan samen eten, na ons werk, bespreken we je belevenissen. Heel veel sterkte. Ramón zit al in Sidney en lijkt het goed te hebben. Hij kan eindelijk rustig schrijven aan zijn boek en zit in een prachtig huis. We skypen regelmatig. dat is geweldig.
Dag Arend, houd je taai en sterkte. Heb je het gezellig met je collega's? Un beso de tu tía desde Benavites. Doei!