Nachtdienst
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Arend
12 Maart 2010 | Congo, Democratische Republiek v, Mweso
Het ziekenhuis is ’s nachts een totaal andere wereld dan overdag. Er is een generator die werkt, maar er zijn slechts enkele vertrekken met elektrische lampen verlicht. De rest moet het doen met walmende stormlampen die met kerosine gevoed worden. Ik heb er ook een om het slaapvertrek van de dienstdoende dokter te verlichten. Met sierlijke letters heeft men er “medecin” op geschreven. Het is een grote ruimte met 2 persoonsbed. Zonder lakens overigens maar enkel uitgerust met een deken en muskietennet. De badkamer met werkend bad is te smerig om aan te zien, maar gelukkig went dat snel. Ik deel het eten dat mijn collega’s van de MSF basis naar het ziekenhuis hebben gebracht met mijn Congolese collega. Voor hem is er ook een prakje gebracht: een halve geitenkop en wat maïsmeelpap. Nadat we her en der nog wat probleem gevallen hebben bekeken is het tegen elven rustig genoeg om te gaan liggen. Rond middernacht wordt er op mijn deur geklopt. Een patiënt op de intensive care gaat niet goed. De intensive care is een van de weinige elektrisch verlichte ruimten. Ondanks het vele kunstlicht slapen de meeste patiënten en hun garde malade. Sommigen liggen op een matje op de grond. De patiënt, een jongeman van 25 jaar is extreem mager, weegt 36 kg en heeft sinds zijn opname al 3 bloedtransfusies ondergaan. Hij heeft pikzwarte ontlasting en daaruit kunnen we opmaken dat hij ergens bloed via de darmen verliest. Een maagzweer, kanker, tuberculose?? Een diagnose zullen we niet snel kunnen stellen met onze beperkte middelen. Dan maar met een bazooka aan antibiootsels er op schieten en hopen dat je iets raakt. Ik behandel hem dus voor een maagzweer en tevens direct voor tuberculose. De HIV test is onderweg maar ik heb het gevoel dat die niets zal opleveren. Ondanks de transfusies zijn de handpalmen van deze patiënt bleker dan de mijne. Nu midden in de nacht zit hij half overeind snakkend naar adem. Ik geeft hem zuurstof en wat inhalatie medicijnen voor astmalijders en dat lucht gelukkig op. Of hij het ziekenhuis ooit levend gaat verlaten betwijfel ik. De verpleging druk ik nogmaals op het hart om zijn familie te overtuigen bloed te doneren. Wellicht kapt hij wat op van de medicijnen die we in zijn lijf stoppen, maar hij zal zeker nog enige transfusies nodig hebben. De rest van de nacht verloopt rustig en ik weet zelfs wat uren te slapen. Dit was een relatief rustige dienst en een makkelijke manier om een hoop krediet te krijgen van de collega artsen en verpleegkundigen. Een mzungu die dienst doet, van alle kanten krijg ik ’s ochtends complimenten en wordt mij een welverdiend “repos” gewenst.
Gedurende de volgende dagen komt er enige duidelijkheid in het ziektebeeld van de laatste patiënt. Hij heeft hepatitis C, dat kunnen we helaas niet behandelen. Zijn broer die bereid was bloed te geven en ogenschijnlijk in staat van blakende gezondheid verkeert blijkt helaas geen geschikte kandidaat. Hij is besmet met zowel syfilis als HIV… De patiënt die nog steeds op bloed wacht is echter stabiel en loopt zelfs rustig rond.
12 Maart 2010 - 23:21
Frank & Anne:
Wederom een ongelofelijk verhaal. Alhoewel ik wel van stormlampen houd. Groeten uit Guatemala. -
17 Maart 2010 - 16:31
Marlous:
ben je veranderd door alles wat je tot nu toe hebt gezien en meegemaakt? Je bent wel echt in een totaal andere wereld beland! -
19 Maart 2010 - 16:45
Arend Jansen:
veranderen zal ik denk ik niet snel, tot het moment dat ik zelf slachtoffer of direct getuige ben van het geweld hier, maar de kans daarop is gelukkig erg klein -
20 Maart 2010 - 15:01
Alexa:
Situation Oscar Kilo hier. B is in Goma vanavond, vliegt zondag. Veel plezier en vergeet mn aanstekers niet... Ali